AVOINNA Ti, Pe 10–18 | Ke, To 10–20 | La, Su 10–17 | OSOITE Bulevardi 40, 00120 Helsinki | PUHELIN +358 (0)294 500 460 |
Tutustu museoon / Näyttelyt / Näyttelyarkisto / Ja tapahtui niinä päivinä...

Ja tapahtui niinä päivinä...

Seimikuvaelma kalliolla kansanomaiseen tyyliin

8.12.2013‒5.1.2014

Sinebrychoffin taidemuseossa esillä olevassa jouluseimessä tiivistyvät Paolo Maria Capicin tuotannossa toistuvat innoituksen lähteet ja tunteet. Pienen ja ränsistyneen 1800-luvun kylän portaita laskeutuu kulkue kumartamaan pyhää perhettä. Sen tarkoituksena on innostaa katsoja näkemään historian ja kulttuurin perusta, pelkistyneisyys ja riemu jotka ovat aina olleet muinaisten muistomerkkiemme lahja. Värit, tuoksut ja maut kietovat tarkkailijan osallistumaan tapahtumaan ja kokemaan sen kuin itse läsnä olevana.

Rakennusten ränsistyneisyys tekee kuvaelmasta taiteellisesti kiehtovan, palauttaen mieliin Jeesuksen syntymän hetkellä vallinneen tilapäisyyden ja epävarmuuden. Kokonaisuus sulautuu välähdysten leikkiin, kuviin, jossa jokainen yksityiskohta on täydellisyyteen asti hiottu. Tapahtuman pyhyyden ohella kokonaisuus korostaa perheen ja ihmissuhteiden merkitystä, joka taiteilijan sanoin on tulevaisuutemme perusta – kunkin ihmisen uskonnosta riippumatta.

Paolo Maria Capici on syntynyt Anconassa vuonna 1953. Intohimo taiteeseen ja luovuus on ohjannut hänet sommittelemaan seimiasetelmia, joissa ohuella laastilla ja akryyliväreillä viimeistelty puupinta, takorauta porttien ja rautatarvikkeiden toteutuksessa sekä suurenmoiset luonnonjuurakot pyökkiä, oliivipuuta, kastanjaa ja akasiaa tekevät hänen teoksistaan ainutlaatuisia ja hienostuneita. Tarkkaan harkittu sommittelu loihtii vaikuttavan kokonaisuuden. Paitsi lukuisissa yksityiskokoelmissa, Capicin töitä on ollut esillä valtakunnallisissa ja kansainvälisissä näyttelyissä (S. Angelo in Pontano, Laterina, S. Agata Feltria, Sulmona, Rooma, Bari, Ancona, Espanja, Kanada, Saksa).


Joulun kunniaksi on italialaisen seimikuvaelman ympärille koottu pieni näyttely museon kokoelman italialaisista ja flaamilaisista Neitsyt Maria ja Jeesus-lapsi -aiheisista maalauksista.
Äiti ja lapsi -kuva-aihetta tavataan kautta aikojen useissa eri uskonnoissa. Kuva Jeesus-lasta pitelevästä Neitsyt Mariasta kuuluu kristinuskonnon yleisimpiin. Sinebrychoffin taidemuseon kokoelman vanhin kuvaus aiheesta on museon portaissa vierailijaa tervehtivä ranskalainen Madonna ja lapsi -veistos 1200-luvun lopusta. Kokoelmien maalausten kautta voi seurata aiheen eri kuvaustapoja – 1300-luvun majesteettisista, ikonimaisista hahmoista 1600-luvun intiimeihin äiti-lapsi-tunnelmakuviin.

1300-luvun ja 1400-luvun maalauksissa Madonna esitetään valtaistuimella istuvana, enkeleiden ympäröimänä taivaan kuningattarena. Päähenkilöiden katseet ovat kääntynyt katsojaa kohti. Maalauksien kullatut taustat nostavat värit hehkuun ja korostavat sen henkilöiden merkityksellisyyttä. Kultainen tausta oli 1400-luvun italialaisissa maalauksissa edelleen varsin yleinen, mutta 1500-luvulla maisema-elementit ottivat sen paikan. Ortodoksisen kirkon ikonitaiteessa kultauksen merkitys ei ole vähentynyt.
Maestro di Borgo alla Collina
1400- ja 1500-luvulla yleistyi Marian äitiyttä korostava kuvatyyppi: Maria imettää Jeesus-lasta ja katsoo häntä lempeästi. Hän voitiin silti kuvata majesteettisesti valtaistuimella. Imettäminen korostaa näissä kuvauksissa Kristuksen ihmisyyttä. 1600-luvulta tunnetaan hyvin intiimejä kuvauksia Jeesus-lasta imettävästä äidistä. Viesti kulkee katsojalle nimenomaan tunnetasolla.
Neitsyt Maria ja lapsi -ryhmä on usein osa laajemmasta perhekuvasta. Marian puoliso Joosef ja Johannes Kastaja -poika ovat yleisimmät sivuhenkilöt. Kuvia, joissa esiintyy pyhän perheen lisäksi muita pyhimyksiä, kutsutaan Sacra conversazioneksi eli pyhäksi keskusteluksi.
 

Teoksen tiedot:

Madonna ja lapsi valtaistuimella, n. 1420

tempera ja kulta puulle
Kokoelma: Antell
Kuva: VTM/KKA

Katso tarkemmin museon aukioloajat ja hinnat

 

 

Italialaisen seimitaiteen ja -perinteen näyttely

Sinebrychoffin taidemuseossa nähtävillä oleva seimikuvaelma liittyy laajaan italialaisen seimitaiteen ja -perinteen näyttelyyn nimeltään Ja tapahtui niinä päivinä, jossa on esillä valikoima taiteellisesti korkeatasoisia, vanhaa seimiperinnettä mukailevia uusia, nykytaiteilijoiden tekemiä seimikokonaisuuksia.

Päänäyttely on esillä Helsingin tuomikirkon kryptassa 9.12.2013‒6.1.2014.

Seimikuvaelmia on nähtävillä myös seuraavissa kohteissa:

  • Tuomikirkko
  • Pyhän Henrikin katedraali
  • Stockmannin tavaratalo
  • Helsingin rautatieaseman aula.

Näyttelyn järjestävät Italian kulttuuri-instituutti, Italian suurlähetystö yhteistyössä Kirkko Helsingissä, Helsingin tuomiokirkkoseurakunta ja Helsingin jouluseimet -tapahtuma.